RONDALLA, COROS Y DANZAS ALGUEÑA

Sede/Ciutat: Algueña / Alacant
Teléfon:
Web:

L’any 1986, sent Presidenta de les Mestresses de casa Belén Cerdà Pérez, va sorgir la conveniència de crear un grup de cors i danses, amb la intenció de recuperar i mantindre el folklore local que, a causa del seu caràcter totalment oral, corria el perill que a poc a poc anara desapareixent i fora oblidat. Per a això, es van realitzar diverses gestions i reunions a nivell d’associació, amb la finalitat d’aconseguir una professora, càrrec que va recaure en María del Carmen López Atalaya, de la veïna localitat de Monòver.

Al març de l’any següent, 1987, es van donar a conéixer els tràmits realitzats a la nova Presidenta de l’Associació Milagros Quiles, formalitzant-se i creant el GRUP DE RONDALLA CORS I DANSES, englobat dins de l’Associació Local de Mestresses de casa.

Es van començar a recollir dades de balls tradicionals, visitant a les persones de més edat del poble, facilitant-nos valuosa informació sobre aquest tema.

A poc a poc es va aconseguint recordar i trenar passos amb música i lletra de les nostres mares i àvies, amb la inestimable ajuda de Liberata Sabater i la seua filla Pilar; a la Tia Liberata se li va dedicar una jota amb el seu nom. Després de molts assajos i com a primícia aqueix mateix any, en les Festes Patronals es ballen les “Danses d’Algueña” i la “Jota d’Algueña”.

De la mà de Pilar Mora i del seu llaüt, van eixir les primeres notes de les citades danses, que van ser secundades per José Francisco Pacheco Rico amb el clarinet, i Juan Erasme Pérez Albert amb el tamborí.

També la “Jota d’Algueña” es va recuperar gràcies a l’excel·lent memòria de la Tia Liberata, de la seua filla Pilar Mora i de Juanita Verdú, que recordaven música, passos i cobles.

La Rondalla al principi va estar formada per: Pilar en el llaüt, Raquel Jover i Paloma Escandell amb guitarres, i Liberata Sabater, amb 86 anys, amb il·lusió i gràcia per a cantar, ballar i tocar la guitarra.

El Cor el formaven: Pilar i Mª Luisa Mora, Lolita Verdú, Enriqueta Cerdà, Pepe Jover i Trinita Escandell.

El grup de Ball estava compost per: Juanita Verdú, Antoñita Rico, Vicenta Mira, Paquita Alfonso, Inmaculada Albert, Antoñita Martínez, Milagros Quiles, Belén Cerdà, Consue Verdú, María Jesús Jover, María Virtudes Marco, Manolita Molina i Pilarín Verdú.

En 1988 i ja com a associació es va formar la rondalla sota la direcció d’Alberto Alcaraz Burgada. A data 6 d’abril s’acorda la que sàrria primera Junta Directiva de la Rondalla, Cors i Danses d’Algueña.

El segell distintiu de l’associació el va dibuixar Enriqueta Cerdà Pérez.

En aquestes més de 3 dècades d’existència, el grup ha actuat en nombrosos pobles de la província d’Alacant i Múrcia, representa al municipi en la Desfilada Folklòrica Internacional d’Alacant, actuant, a més, per descomptat, en les festes Patronals locals i en nombrosos altres actes, com per exemple festivals.

En 2016 el grup va actuar a Itàlia, en Doganella di Nimfa i Sermoneta, prop de Roma, pobles germanats amb Algueña.

Des de 2013 organitzem una Trobada de Grups de Cors i Danses a Algueña, en el qual convidem a un o dos grups com el nostre, per a conéixer i intercanviar altres cançons i balls.

A part dels xiquets i xiquetes que toquen en el grup, també tenim un grup infantil de Ball, en el qual amb les seues professores Amparo i Rosa s’intenta que els xiquets es vagen involucrant en la pervivència de la cultura popular.

En aquests moments, el professor de música i cant del Grup és Pedro Quiles, i el de ball Paco Marhuenda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA