Quadre De Balls Populars D’Alginet

Sede/Ciutat: Alginet/Valencia
Teléfon:
Web:

El Quadre de Balls Populars d’Alginet naix per la iniciativa d’un grup de persones del nostre poble interessades en la nostra cultura tradicional, més concretamente per les manifestacions musicals i de balls populars; el folklore. Cal afegir que Alginet quan ens vam constituir l’any 2009 era un dels pocs pobles valencians de certa importància que no comptava amb cap agrupació folklòrica que conservara, investigara i difonguera la música i el ball tradicionals valencians, per la qual cose se sentia la necessitat de cobrir esta mancança. Una volta decidida la cració del grup, es van aprovar els seus estatuts i va ser registrats com associació cultural.

 

Com s’ha dit abans, l’associació s’ha marcat com a objectiu la investigació, recuperació i difussió del folklore tradicional valencia, i per tanta ha dirigit l aseua aciavitat a complir dits objectius. Així, des de la seua fundació el grrpo compta amb escoles de :

 

  • Ball per als seus membres adults, amb sessions de dos hores una vegada a la setmana per tal de preparar el seu repertori
  • Classes de rondalla per a adults, ambs sessions de dos hores una vegada a la setmana per acompanyar als balladores en el seu repertori

El Quadre de Balls ha prestat epecial atenció a la recuperació i difussió al nostre poble del que ha estat considerat com a ball nacional valenciâ: el ball de les danses o dansà. Per aixó, hem organitzat dos dies a l’any per manifestar el nostre ball popular:

 

  • Les Danses a Sant Roc que celebrem el dia 16 d’agost al Carrer Fuster amb gran éxit de participació tant de gent d’altres grups, com de veïns del carrer i del poble d’Alginet en general
  • Les Danses a la Puríssima, que celebrem el dia 8 de desembre a mig dia al carrer Puríssima i Placeta del
  • Saraus i bureos. El sarau o bureo és una reunió de gent amb música i ball, tal i com es feia antigament. Normalment, i amb la col.laboració de músics voluntaris, solem mostrar i conidar als assistents a les danses com es feia un sarau amb musica, ball i mota diversió.

Cal destacar com a aconteciment importantissim tant per al poble d’Alginet com per al nostre grup la recuperació de les danses que es ballaven dins de la processó a Sant Josep en les festes patronals (el ball dels nanos, la magrana, els bastons,els pastorets/pastoretes)

Participem activament en els actes i en la vida social del nostre poble contribuint amb els nostres balls i danses entre ells:

  • Cavalcada de reis
  • Processó a Sant Josep
  • Processó cívica el 9 d’octubre
  • Encessa dels llums de nadal

També cal destacar la tasca de potenciació de les danses en els més menuts i joves. Per aconseguir aquest objectiu impartim classes de danses a tots els col.legis del poble dintre de les activitats extra-escolars.