ORFEÓ UNIVERSITARI DE VALÈNCIA

Sede/Ciutat: València/Valencia
Teléfon:
Web:

Fundat en 1947 en el si de la Universitat de València, està format per estudiants, graduats i professors d’aquesta institució. A més, des dels seus inicis, formen part estudiants, professors i graduats de la Universitat Politècnica de València. Els seus directors han sigut Jesús Ribera (1947-1971), Eduardo Cifre (1972-1997), Josep Ramon Gil-Tárrega (1998-2004), Constantino Martínez-Orts (2005-2011) i, des de 2012, Francesc Valldecabres.
Les activitats del Orfeó es realitzen amb el patrocini del Patronat d’Activitats Musicals de la FGUV i del Santander, i gràcies a la col·laboració de la UVEG, UPV, el Institut Valencià de Cultura i Ajuntament de València.
Ha obtingut el primer premi en totes les edicions del Concurs Nacional de Cors Universitaris, ha sigut seleccionat entre els millors del món i ha participat en els festivals internacionals de cors universitaris celebrats a Lilla, Nova York, Coïmbra, Manila, Roma, Poznan, etc. Ha aconseguit premis en els concursos de Llangollen i de Knock, i el primer premi del Concurs Internacional de Cors Universitaris de Pardubice (República Txeca), en el qual va obtindre en 1988 el premi al Millor Cor en les seues deu edicions, i al qual va ser convidat com a cor d’honor. Ha sigut guardonat amb el premi del Jurat en el Festival Vivace 2001 de Veszprém (Hongria), amb la medalla de plata en els Choir Olympic Games 2006 de Xiamen (la Xina) i amb el premi d’Havaneres i del Públic en l’edició número 53 de Certamen Internacional d’Havaneres de Torrevieja.

Ha realitzat gires per França, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Suïssa, Txecoslovàquia, Hongria, Àustria, Portugal, Rússia, els EUA, l’Índia, Filipines, la Xina, Romania, etc. Ha gravat discos de música coral dels estils més variats i posseeix la Màxima Condecoració Universitària amb caràcter col·lectiu i la Fulla de Llorer de la Cultura de l’Associació Valenciana de Premsa, la Distinció de l’Orde de Jaume I, l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, la Medalla d’Or de la ciutat de València, la Medalla de la Universitat de València, la Medalla de la Universitat Politècnica de València, la Medalla al Mèrit de les Belles arts de l’Acadèmia de Sant Carles i el premi Clars de Llum de la Universitat de València.

Ha sigut dirigit per P. Pirfano, O. Alonso, E. García Asensio, J. Ferriz, A. Blancafort, L. García Navarro, B. Lauret, M. Galduf, I. Traub, M. Tabachnik, A. Witt, J. Collado, C. Soler, J. Cases, R. Alessandrini, C. Spering, J. L. Martínez, Á. Albiach, etc. Ha col·laborat amb diverses agrupacions, com les orquestres de València, RTVE, del CSMV, Filharmònica de la Universitat de València, Nacional de Catalunya, Filharmònica de Madrid, Simfònica de Castelló, Junges Sinfonierorchester Hannover, i la Banda Municipal de València entre altres. També ha treballat amb grups com Spanish Brass Luur Metalls, Amores Grup de Percussió, Lux Venti, Perku-Va i Música Trobada.
Ha interpretat les principals obres del repertori coral i simfònic-coral i ha realitzat les estrenes a Espanya de Carmina Burana i Catulli Carmina, de Orff; Et Deum de Kodály; Missa en fa menor, de Bruckner; Chichester Psalms, de Bernstein; Cantata Txeca, de Smetana; Gloria, de Poulenc; Alexander Nevsky, de Prokófiev; Threni, de Stravinski; El cant dels boscos, de Shostacovich; Lux aeterna, de Lauridsen. A més, ha realitzat les estrenes absolutes de l’Et Deum, de C. Cano; De profundis, d’Esplà; Missa solemnis, de Lammerz; L’adéu de Lucrècia Borja, de C. Santos; Pax ee bonum, de C. Martínez-Orts; Ab urbs *condita, de R. Pastor; i Lacrimae, de F. Coll, entre altres. També ha fet l’estrena mundial de la versió per a banda i cor de la Novena simfonia de Beethoven, realitzada per J. V. Mes Quiles (Ed. Schott).

Ha co.oorganitzat quatre edicions del Festival Internacional de Cors Universitaris (FICU), on han participat més de seixanta cors universitaris de tot el món. A més, en 2017 va organitzar el festival internacional Everyone has voice!, dins del programa Erasmus+ de la Unió Europea.
Ha participat en diverses edicions del Messies participatiu organitzat per l’IVM i La Caixa. Així mateix, ha participat en projectes singulars com el festival Greenspace d’Heineken, amb música de cinema, sota la direcció de R. Baños; els concerts de comiat del grup Obrint Pas, en el Teatre Principal; el projecte docent Òpera Prima, dins del qual es va dur a terme la representació de l’òpera Dido and Aeneas, de Purcell; el projecte Noces, amb la representació dels Noces, de Stravinski; o African Passión by J.S. Bach, al costat de Proletaris del Ritme i La Lluna d’Àfrica.
Últimament ha creat tota una xarxa de projectes educatius i socials, amb la col·laboració de diferents institucions, que completen el vessant formatiu, i s’ha relacionat amb altres modalitats artístiques gràcies al Projecte Residències, que posa en contacte a creadors sonors i gràfics per a produir nous espais interdisciplinaris.

 

CV DIRECTOR

Naix a Quart de Poblet en 1980. Inicia els seus estudis musicals amb C. Contreras i els prossegueix en el Conservatori de València. Obté les titulacions de Piano (M. Álvarez-Argudo, E. Baró) i Composició (F. Tamarit, R. Pastor), i les titulacions superiors de Direcció d’Orquestra (M. Galduf, Premi Extraordinari), Direcció Coral (E. Xifre, Esment d’Honor), Improvisació- Acompanyament (E. Montesinos, Esment d’Honor) i Clavecí (C. García-Bernalt i R. Madrid). Posteriorment realitza els màsters d’Estètica i Creativitat Musical, a la Universitat de València; de Musicologia, a la Universitat Autònoma de Barcelona; i de Direcció Coral, en el Conservatori de Rotterdam (W. Mandemaker); i obté el Diploma d’Estudis Avançats de la universitat portuguesa de Aveiro.

Amplia els estudis de direcció amb M. Noone, S. Mes, J.L. Martínez, L. Tao, L. Vilamajó, H. Leenders, N. Nozzy; els de música antiga i barroca amb N. Peres dona Costa, M. Pérès, M. Molina, M. L. Tallada, C. Dirigeix, M. Schultheiss; els d’improvisació amb E. Molina i R. Belda; i els de cant amb V. Alonso. Ha sigut seleccionat per a realitzar classes magistrals de direcció impartides per F. Brüggen, amb el Orchestra of the 18th Century; i per a. van Beek, amb el Orchestre de Auvergne, les dues organitzades per De Doelen (Rotterdam).

Ha col·laborat com co-repetidor, continuista i pianista amb el Laurens Collegium Rotterdam, Turiae Camerata, Laurenscantorij Rotterdam, Ensemble *Cabanilles, Codarts Chamber Choir, Ars Musicae Mallorca, L’Escaramussa, Orquestra Ciutat de Torrent, Capella de Sant Esteve, l’Almodí Cor de Cambra i Capella Saetabis, amb la qual ha treballat com a continuista i director assistent, i ha gravat Els Consolations, de J. J. Rousseau.

És director del Orfeó Universitari de València i de Música Trobada. Ha sigut director del Orfeó d’Aldaia, de la Coral de la Universitat d’Alacant i del Grup Ricercare. Ha treballat, com a director, amb la Junges Sinfonieorchester Hannover, Cor dels Països Catalans, Spanish Brass Luur Metalls, Amores Grup de *Percussió, Perku-Va, Lux Venti, Cor Amalthea, Cor de la Universitat Catalana d’Estiu, Ars in Absentia, Orquestra Barroca i Seminari d’Òpera de Cambra del CSMV, Orquestra Barroca del CSMSSC, Melomans, Xicotets Cantors de València, Cor de la Universitat de Vílnius, Cor de la Universitat de Bremen, entre altres; i amb solistes com a C. Dirigeix, P. Moral, M. Rodríguez-Cusí, F. Oliver, M. L. Corvacho, L. Sintes, A. Montserrat, J. Pizarro, M. de la Mar Bonet, etc.

El seu repertori aconsegueix des de les ensalades de Fletxa o el Requiem de Victoria fins al Pierrot Lunaire, de Schönberg; Les noces i la Missa, de Stravinski; o Carmina Burana, de Orff. També ha dirigit les obres principals del repertori coral, com els requiem de Verdi, Mozart i Fauré, els stabat mater de Dvorák, Pergolesi i A. Scarlatti; Dido and Aeneas, de Purcell; Messiah i Utrecht Et Deum, de Händel; Saint Nicolas, de Britten; Missa brevis de Kodály; El pesebre, de Casals; programes monogràfics dedicats a Monteverdi, Bach, Brahms, Vivaldi, Schubert, Britten, Bernstein, Charpentier, etc., i ha estrenat creacions de F. Coll, F. Carbonell, I. Latorre, E. Comelles, P. de Luis, R. Pastor, J. Sanz, etc. Ha participat en projectes multidicisplinares, com els cicles de concerts del Museu de Belles arts de València o African Passión by J.S Bach, al costat dels grups La Lluna d’Àfrica i Proletaris del Ritme.

Ha dirigit en la programació del Cicle d’Òrgan del Palau de la Música de València, Societat Filharmònica de València, ENSEMS Festival de Música Contemporània, Festival Internacional de Música Antiga de Peníscola, Setmana de Música Sacra de Requena, Serenates al Claustre, Muses, Sagunt in Excelsis, Setmana de Música de cambra de Montserrat, la Setmana Internacional de Morella, FEMAP, Festival de Música Renaixentista i Barroca de Vélez Blanco, així com concerts a França, Portugal, Holanda, Itàlia, Alemanya, Romania i en tot l’Estat espanyol. També ha gravat una quinzena de discos sobre patrimoni valencià, com a director o continuista, per a la mà de Guido, Assisi, UJI, UA, SEdeM i MuVIM.

Ha guanyat el premi d’estudis locals de l’Ajuntament d’Aldaia pel seu treball musicològic sobre Pasqual Fuentes Alcàsser (1721-1768), i ha comissionat el llibre Música tradicional d’Aldaia, de C. Pitarch i A. Andrés. En el vessant didàctic ha format part de l’equip de direcció musical en enregistraments i projectes interdisciplinaris, com *Qui canta, Nadaltres o Els temps estan canviant. Ha sigut director artístic dels projectes docents A prop Sonora –de ENSEMS- Òpera Prima, i el Curs de Canto Renacentista i Barroc de Requena. És coautor de nou llibres de llenguatge musical i cor per a les editorials Impromptu i Pearson. El curs 2010-2011 va treballar com a professor de Cor en el Conservatori de Rotterdam.