GRUP DE DANSES D’AGRES

Sede/Ciutat: Agres / ALACANT
Teléfon: 669499578
Web:

El Grup de Danses d’Agres va nàixer l’any 1983, amb motiu de la realització de diferents activitats per al Cinqué Centenari de l’Aparició de la Verge del Castell d’Agres. Amb la idea de Don Andrés Asensio Bellver, llavors rector de la localitat d’Agres, un grup de joves va decidir ajuntar-se per a recuperar la Dansà d’Agres i altres balls.
An aixó, les persones interessades es van posar en contacte amb el Grup de Danses de Cocentaina per a saber que s’havia de fer per a formar un grup de danses. El primer que van fer va ser buscar una professora, i van trobar a María José Domenech, d’Alcoi, que era professora d’altres grups de danses de la zona. En aquesta primera etapa hi havia molta il·lusió per part de la gent del poble i per això de va apuntar moltes gent.
Un dels primers objectius del grup va ser recuperar la Dansà d’Agres, tant la música com el ball, i amb ajuda de les persones majors del poble es va aconseguir. Després d’uns mesos de vida del grup, la professora passe a ser Inmaculada Fuster, que va ensenyar al grup a tocar les postisses.
La primera actuació del grup va ser com una preestrena al juny de 1984 a Bocairent, com a teloners de María Ostiz. Però el 15 d’agost de 1984 va ser la presentació oficial del grup davant el poble d’Agres, que també va actuar en les seues festes de setembre en la plaça del poble.
L’any següent es va proposar crear un Grup infantil de Danses, on es van apuntar uns 30 xiquets del poble. Aquests xiquets eren ensenyats per membres del grup adult.
Des de l’any de la seua creació, el Grup de Danses d’Agres ha actuat sempre el 15 d’agost de cada any, quan se celebra l’aniversari del grup. A més, també col·laboren en diferents actes celebrats durant les festes en honor a la Verge del Castell d’Agres: en l’ofrena floral a la Verge, en la “Cercavila del Farolet” i el “l’Embaixà del Pastor”. Uns anys arrere també es feia una actuació el dia de la verge, que coincidia amb el 8 de setembre.
Després d’Inmaculada Francés, els/as professors/as han sigut: Virginia Bolufer, Jordi Morant i María García, l’actual professora.

Respecte al Grup Infantil, va estar uns anys sense activitat per la falta de xiquets que volien apuntar-se, però va ser a partir del 2010 quan es va reprendre, amb la mateixa professora que per al grup adult, i que en l’actualitat compta amb un grup nombrós de xiquets i xiquetes del poble.
El grup acostuma a realitzar actuacions per diferents llocs fora del poble, arribant fins i tot a nivell internacional. Per exemple, Lió, Praga, Astúries, Legazpi (País Basc), Tomelloso, Inca (Mallorca). També hem participat en el programa “El Xou de Monleon” en Canal 9. A més, participem cada any en el “Aplec del Pobles de la Mariola”, que se celebra cada any en una localitat de la zona, habitant-se a Agres l’any 2009.