GRUP DE DANSES SANT JORDI D’ALCOI

Sede/Ciutat: Alcoi/Alacant
Teléfon:
Web:

Som un grup que va nàixer a mitjan 1989, encara que la nostra presentació oficial es va realitzar en el Centre Cultural d’Alcoi el dia 26 de gener de 1990, constituint el grup al voltant de 50 persones, de les quals la major part ja tenien experiència folklòrica en altres col·lectius. Ens unim amb l’objectiu d’investigar la indumentària, música, balls, cançons, danses tradicionals i costums en l’antic Regne de València dels segles XVIII, XIX i , recentment, principis del XX.

En l’actualitat el grup principal està format per unes 50 persones entre músics i dansaors. A més tenim una nodrida escola de ball (infantil i adults) com d’instruments tradicionals.

El nostre vestuari, tant d’home com de dona, d’hivern, de treball, de festa etc. són dels segles esmentats, mantenint el màxim rigor possible. Usem diferents materials com el cotó, llana, seda, etc. en la seua confecció. Tota aquesta indumentària ha sigut recuperada gràcies a les investigacions fetes en els arxius, biblioteques, museus i les peces originals a les quals hem tingut accés.
En les nostres actuacions sempre utilitzem els instruments característics de l’època i de la zona, com són la “dolçaina i tabal”, la rondalla de corda, etc.

Els balls del segle XIX així com els de principis del XX; polques, masurques, valsos, rigodons, etc. els interpretem amb banda de música, acordió diatònic, rondalla… i sempre amb la indumentària adequada a cada època.
Hem fet diferents exposicions de tota mena i temàtica: d’indumentària, de nanos i gegants, de fonts rurals, de joguets antics…

El nostre repertori és molt extens i en ell hi ha balls de les tres províncies (Alacant, València i Castelló). Actualment es compon de més de 80 peces. A més, estem molt orgullosos d’haver recuperat algunes d’elles de l’oblit, com són: el Ball de Velles d’Alcoi, la Safanòria d’Alcoi, la Dansà de L’orxa, la Jota de l’Agulleta de la Torre de les Maçanes etc.
També vam poder tornar a incorporar a la Processó del Corpus Cristi i a la del Jesuset del Miracle d’Alcoi les danses que antigament es ballaven en elles.
Les danses tradicionals del Corpus, les vàrem traure al carrer l’any 1990, després de més de 250 anys d’oblit a Alcoi, aquestes són: el Ball de nanos d’Alcoi, d’una gran vistositat i recuperat gràcies a Benedicto Ripoll, dolçainer d’Alcoi que ens va ensenyar a ballar-ho i tocar-ho. “Ball del Cavallets”, “Dels Arquets”, “La Magrana”, “La Moma”…
aquest últim ball (La Moma), va ser incorporat a la processó del Corpus l’any 1993, és una dansa ritual en la qual la Moma va vestida de blanc i representa la virtut, que manté una
lluita amb els Momos, representants dels set pecats capitals.
També durant l’any 1993, es van recuperar dins de la processó del Jesuset del Miracle, que es considera el segon Corpus, els balls que es realitzaven en 1768: Ball de Velles d’Alcoi (un ball de majors), un ball d’infants i un ball de paloteo. Això es va aconseguir traient les dades necessàries del nostre riquíssim arxiu històric.
A més ens agradaria destacar les nostres actuacions teatralitzades, que representem dues vegades al llarg de l’any. La primera durant la Fira Modernista d’Alcoi i la segona dins dels actes per a celebrar Sta. Cecília (associació a la qual pertanyem). En les que intentem transmetre la vida i costums de principis del S.XX i S. XVIII respectivament.

I des dels nostres inicis participem activament en El dia de les Pastoretes i la Cavalcada dels Reis Mags (la més antiga d’Espanya) tots dos emmarcats dins del Nadal alcoià.
D’altra banda, també som socis fundadors de la Federació Valenciana de Nanos i Gegants de la Comunitat Valenciana i vam tindre el privilegi de poder fer la presentació de la Federació en una macro trobada celebrada a la nostra ciutat aprofitant el nostre 25 aniversari com a grup.
Tenim sis nanos i dos gegants que daten dels anys vint, recuperats i restaurats per nosaltres. Els nanos són: l’avi i l’àvia, el negre, el turc, la xinesa i l’índia. Els gegants representen a Na Saurina d’Entença i a En Roger de Llòria.
També tenim dos gegants que representen als cabdills moro (Al-Azraq) i cristià (Jaume I), amb els seus respectius exèrcits interpretats per nanos que fan un vistós ball de pals.
Quatre gegants de motxilla també de temàtica festera de la nostra ciutat, i dos més fent al·lusió a la naturalesa. Totes dues formacions van eixir en les nostres festes locals de Moros i Cristians reconegudes a nivell estatal.
Des de l’any 1989, realitzem la nostra Quinzena Cultural en la qual participen diferents grups folklòrics de tota Espanya, i en anys aleatoris celebrem també en aquesta quinzena, un Aplec Infantil amb diferents grups infantils de la nostra comunitat i una Trobada de Nanos i Gegants.

Per a celebrar el nostre XXV. Aniversari entre molts altres actes , muntàrem un espectacle anomenat “Fent memòria” en el qual van pujar a l’escenari més de 150 persones, reunint membres que havien passat pel grup des de la seua creació.

Editàrem un casset i dos Cds. I durant alguns anys vam editar un Butlletí periòdic que tractava sobre tradicions i costums de les nostres terres.
Hem recorregut tota la nostra Comunitat i gran part d’Espanya amb les nostres actuacions, on hem mostrat la nostra forma respectuosa i seriosa d’entendre la tradició que ens han transmés els nostres majors.

Desitgem i esperem que el treball que realitzem siga assumit per futures generacions amb la finalitat que les nostres arrels siguen conegudes per tots.
Somos un grupo que nació a mediados de 1989, aunque nuestra presentación oficial se realizó en el Centro Cultural de Alcoi el día 26 de enero de 1990. Constituyendo el grupo alrededor de 50 personas, de las que la mayor parte ya tenían experiencia folclórica en otros colectivos. Nos unimos con el objetivo de investigar la indumentaria, música, bailes, canciones, danzas tradicionales y costumbres en el antiguo Reino de Valencia de los siglos XVIII, XIX y , recientemente, principios del XX.