GRUP DE DANSES FONT D’AIXART DE L’ALCORA

Sede/Ciutat: Alcora/Castelló
Teléfon: 600851673
Web:

L’Associació Cultural Grup de Danses Font d’Aixart de l’Alcora es va formar a l’any 1999 gràcies a la iniciativa d’uns veïns de la nostra població per mantenir i recuperar les danses que conformen el folklore tradicional alcorí i valencià que han estat sempre molt presents a la nostra comarca.

Com és per tots sabut, la forma de supervivència de les tradicions ha de passar necessàriament per la transmissió d’aquesta riquesa cultural a les noves generacions. És per això que hem donat, des del nostre començament com a associació, una gran importància a l’ensenyament d’aquestes danses tradicionals als més menuts per mantindre viva el que considerem com l’ànima de la nostra terra. Però també és molt important la implicació de la esta de franges d’edats, sobretot els nostres majors, ja que són un bressol de saviesa i tradició que hem de saber aprofitar per fer transversal la recuperació del nostre patrimoni cultural.

Per tots aquests motius, la nostra associació compta amb una trentena de ballarins que abasten dels 4 fins als 65 anys que assagem durant tot l’any sense descans amb el propòsit de seguir amb la nostra tasca de rescatar, conservar i difondre les nostres danses tradicionals.

Un altre aspecte a destacar es la nostra intenció de promocionar el nostre folklore entre la població de la nostra comunitat, per això organitzem una sèrie d’assajos gratuïts per tal d’estendre, entre altres, la Jota de l’Alcora.

La nostra trajectòria com a associació ha estat sempre lligada a l’organització de diferents actes culturals per fomentar el nostre folklore ja siga des de l’àmbit local, comarcal, provincial i, fins i tot, autonòmic. Els actes els quals organitzem anualment són el Ball de Plaça el primer cap de setmana de les Festes en honor del Santíssim Crist del Calvari de l’Alcora, el Comboi de Danses Tradicionals i la ballada popular de la Jota de l’Alcora el Dia del Rotllo (Festa d’Interés Turístic Provincial). Però també participem en altres com pot ser el Pregó de la Magdalena, la Mostra Cultural de l’Alcalatén, la Trobada de Rondalles Tradicionals, així com actuacions puntuals.

Finalment, durant tota la nostra història hem col·laborat amb una gran quantitat d’associacions i grups. Entre tots destaquem a la Rondalla de l’Alcalatén, que ens acompanya des dels nostres començaments i ens dóna suport musical allà on anem.