GRUP DE DANSES EL RAVAL DE VILA REAL

Sede/Ciutat: Vila Real/ Castelló
Teléfon:
Web:

El Grup de Danses El Raval es va crear a Vila-real (Plana Baixa) l’any 1987 i des d’aleshores és una associació que treballa amb la cultura tradicional i popular valenciana, amb ella i per a ella. Principalment, es preocupa de recollir les manifestacions folklòriques i musicals dels nostres pobles; conèixer-les, gaudir-les, ajudar a mantenir-les, revitalitzar-les si és possible, mostrar-les en els seus espectacles i actuacions diverses. En definitiva, treballar envers de tot allò que ens ajuda a sentir-nos més a prop de les nostres manifestacions artístiques populars i ens permet
difondre i conservar la nostra cultura i la nostra identitat com a poble. Per tot això el Raval realitza una variada feina al voltant d’aquests aspectes.

Tal i com el Grup ha anat creixent i adquirint experiències també ha anat aprenent d’altres entitats i altres formes de veure i entendre el folklore. Si fem una mirada retrospectiva a la història del Raval podem apreciar canvis en el seu treball i la manera de donar-los a conèixer i presentar espectacles. Simplement es tracta d’una contínua i natural evolució en el propi procés d’aprenentatge.

Actualment, el Grup es fa conscient de la importància del treball de camp propi i del contrast dels materials amb la resta dels estudiosos en el camp de l’etnomusicologia i l’etnografia. És un moment important des del punt que el que s’està divulgant és el propi resultat d’un treball fet per nosaltres mateix ja siga aprenent, recuperant o restaurant les peces tradicionals directament.

Treballs d’investigació

La base del nostre treball és la investigació de les nostres manifestacions tradicionals tant pel que fa a la música, com al ball, la indumentària i els aspectes contextuals d’aquests com ara les tradicions i els costums.

 Recerca de cançons i altres relats de la tradició oral.
 Recerca i aprenentatge dels balls, les estructures i les maneres de ballar de les comarques septentrionals valencianes.
 Catalogació i estudi de la indumentària tradicional valenciana.
 Costums i altres tradicions: Bureos, Recuperació de la Despertà de l’Aurora, el Ball de la Plaça de Vila-real, festa del fanalet o l’enramada de la murtra en la processó de Sant Pasqual, entre
d’altres.

Activitats de divulgació

El Raval ha organitzat nombrosos moments per tal de divulgar i compartir la nostra cultura tradicional en espectacles, concerts, publicacions diverses i opuscles i també en tasques de formació, cursets i tallers.

Espectacles folklòrics

Al llarg de la trajectòria del Raval i d’entre les diferents mostres, actuacions, concerts i altres animacions volem destacar els principals espectacles en els que hem pogut mostrar els nostres balls i la nostra música tradicional.

1987: Presentació Oficial del Raval
1987: “Maig a la Vila”
1988: “Ai, que bona està la mona!”
1989: “El Foc”
1996: “D’adés i d’ara”
1997: “X aniversari del Raval”
1998: “Va de Jota”
1999: “A Quadres”
2000: “Les Fonts”
2001: “Tal com sona”
2003: “Dones en dansa”
2004: “Les danses i els balls”
2005: “De Romeria”
2006: “Llucena”
2007: “XX aniversari del Raval”
2008: “Les festes a la Plana Alta”
2009: “Al voltant de l’Espadà”
2010: “De la Plana i la Ribera”
2011: “elraval@SF”
2012: “XXV aniversari del Raval”
2013: “Al nord, Baix Maestrat”
2014: “Al voltant de l’Espadà”
2015: “De festa en festa”
2017: “XXX aniversari del Raval”
2018: “Va per vosaltres”
2019: “Ballem”
2022: “Visca la marjaleria”

Publicacions

Una altra manera de compartir els nostres xicotets treballs d’investigació i aproximació a la nostra cultura són les publicacions tant amb els enregistraments musicals com amb les publicacions escrites.

Enregistraments sonors

1987: Cassete amb música folklòrica valenciana “Grup de Danses El Raval”.
2003: CD amb música tradicional de la comarca de la Plana Baixa “Del Millars al Belcaire”.
2006: CD amb la música religiosa popular de la festa de la Mare de Déu de Gràcia de Vila-real “Cants a la Mare de Déu de Gràcia”.
2008: CD amb música tradicional del cicle nadalenc de la Plana Baixa “Nadal a la Plana”.
2009: CD amb cants relacionats amb les feines agrícoles i en col·laboració amb altres agrupacions folklòriques de Castelló “Cants al Camp”.
2010: CD amb la música religiosa popular de la Confraria de la Divina Aurora de Vila-real “Rosaris de l’Aurora”.
2013: CD amb música tradicional de la comarca del Baix Maestrat “Al nord; Baix Maestrat”.
2016: CD amb música tradicional de la serra de l’Espadà “Al voltant de l’Espadà”.
2018: CD amb música tradicional del poble de Moncofa (Plana Baixa) “Moncofa, el cant d’un poble” junt al Grup de Danses Biniesma de Moncofa.

Publicacions escrites

Quantitat d’articles sobre aspectes diversos de la cultura tradicional així com de la multiculturalitat. Publicats tant a nivell local com ara Cadafal o la revista Poble, a nivell comarcal periòdics com Mediterraneo, El Mundo o Levante, a nivell autonòmic com ara Caramella, La Canya, Revista Valenciana de Folklore, El Tormo Gentes y Vivencias i inclús a nivell nacional com ara “Cuadernos de Folklore Canario” o al vol. extraordinari 1 (2017).
Los paisajes de la voz. Literatura oral e investigaciones de campo. amb David Mañero Lozano y David González Ramírez com a coordinadors de la Universitat de Jaén. Actualment, estem esperant la publicació del “Romancer Tradicional de la Província de Castelló” de mà de l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana.

També ens agradaria destacar la col·lecció que amb el nom de “Cançons de la Vila” i des de l’any 1998 ha anat recollint i mostrant distints àmbits de la música tradicional de Vila-real com ara cançons de bressol, jocs d’infants, Çcançons de Nadal i d’asguinaldos, albades i cants de ronda, jocs infantils, cançons del món infantil, cants de pasqua, cants de beure o taverna, cançons de treball industrial o magatzems, cançons destinades als moments festius i de ball, romanços i altres cançons narratives… S’han aconseguit editar 8 volums però encara queden alguns apartats per publicar.
Una altra de les vessants en les que estem ben interessats és l’estudi de la nostra indumentària tradicional i col·laborem amb l’Il·lustríssim Ajuntament de Vila-real en distints quefers relacionats amb aquest tema. Fruit d’aquest interès va veure a la llum l’any 2008 el llibre que porta per nom “La nova col·lecció d’indumentària del Museu Etnològic. Una visió evolutiva” on es mostra un estudi sobre la nostra indumentària i la seua evolució a través de les peces del fons del Museu Etnològic de Vila-real.

Formació

La formació també és una de les inquietuds del nostre Grup tant pel que fa a les escoles de ball, com als tallers o com als cursos impartits en diferents seus.

L’Escola de Dansa: Tot i que en l’actualitat no es porta a terme, habitualment hem comptat amb una escola de dansa infantil i juvenil així com també classes adreçades a persones adultes. Aquestes activitats es realitzen a la Casa dels Mundina de Vila-real.
Tallers diversos: Hem ofert tallers intensius del folklore de les comarques del nord en diferents ocasions i en distints municipis com ara Vila-real, Castelló de la Plana, Moncofa, Benicarló, Betxí, Sant Joan de Moró, Burjassot, Quart de Poblet, Tortosa, Alcalà de Xivert, Algar de Palància, Riola, València, Saragossa…

Cursos: Alguns membres del Raval han realitzat en distintes ocasions cursos sobre la música, el ball i altres aspectes del nostre folklore en les seus de l’IVAJ d’Alacant, València o Castelló així com també en cursos adreçats a la formació del professorat en les delegacions del CEFIRE de Sogorb i Castelló.

Des de l’any 1997 han impartit també les sessions de cultura tradicional durant els cursos de monitors de temps lliure a l’Associació de Lluïsos de Vila-real.

Hem participat amb diverses comunicacions al I i al II Congrés de la Jota als territoris de parla catalana celebrats a Falset els anys 2018 i 2021 respectivament.
També hem impartit xarrades i conferències sobre la nostra indumentària tradicional en llocs com la Jana, Sant Mateu, Betxí i en nombroses ocasions en Vila-real. Hem participat amb la ponència “Los pañuelos de talle en el norte valenciano” en les “II Jornadas de la palabra vestida”, en el Museo Provincial del Traje Soriano, organitzades per a la Diputació Provincial de Sória, treball en premsa.
L’any 2006 va impartir un curs sobre cultura tradicional a València adreçat a mestres de música en el Seminari que organitza l’Associació AULODIA.
Passem a detallar a continuació les diverses activitats que fins ara s’han vingut organitzant a través de la col·laboració de les diferents regidories de l’Il·lustríssim Ajuntament de Vila-real. Per la nostra part volem continuar apostant per la seua execució i si és cau millorar-les. D’altra banda, són una part indispensable per a la nostra associació ja que aquesta és una de les principals vies econòmiques per al nostre correcte funcionament.

1. Espectacle folklòric de música i dansa a l’Auditori Municipal de Vila-real. Col·laborador Regidoria de Cultura.
2. Cavalcada de festes de Sant Pasqual. Col·laborador Regidoria de Festes.
3. Mostra folklòrica a l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia. Col·laborador Regidoria de Cultura.
4. Festa del fanalet a l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia. Col·laborador Regidoria de Tradicions.
5. Assajos populars i ball de la plaça a les festes de la Mare de Déu de Gràcia. Col·laborador Regidoria de Tradicions.
6. Festival de danses nacional a les festes de la Mare de Déu de Gràcia. Aquest festival no s’ha d’entendre com una continuïtat de l’antic Festival Internacional de Danses si no més bé és una
mostra, amb petit format, que ens ajuda a mantenir relació amb altres associacions dedicades a l’estudi del folklore a nivell nacional. Col·laborador Regidoria de Cultura.
7. Bureo a la festa de Santa Caterina. Antigament estava emplaçat el primer cap de setmana de l’estiu però creiem convenient modificar la seua celebració i optem per ubicar-lo la vespra de
la fira de Santa Caterina. Lloc per determinar. Col·laborador Regidoria de Tradicions.
8. Concert de nadal a l’Auditori Municipal de Vila-real. Col·laborador Regidoria de Cultura.