GRUP DE DANSES ALCALANS

Sede/Ciutat: Montserrat/València
Teléfon: 615177253
Web:

El grup de danses Alcalans va sorgir de la inquietud d’un grup de persones que participava en un taller de balls tradicionals que va organitzar la falla El Castellet de Montserrat. Este grup de persones interessades per la cultura i tradicions del nostre entorn, es va constituir en grup a l’octubre de 2017 davall el nom de GRUP DE DANSES ALCALANS.

El nostre objectiu és la recuperació, manteniment i difusió de la música i balls tradicionals de les poblacions que formen la Vall dels Alcalans, és a dir, Montserrat, Real i Montroi, així com de la resta de les poblacions i comarques valencianes veïnes.

Per a això comptem amb un professor que impartix classes un dia a la setmana en el nostre local en una aula de l’edifici municipal multiusos al carrer Alfredo Garcia número 30 de Montserrat, on s’ubica el nostre domicili social.

Des de la creació del grup a l’octubre de 2017, la nostra activitat principal ha sigut l’aprenentatge dels balls típics, és a dir, jotes, fandangos, boleros, etc. així com les danses típiques de quasi tots les poblacions del nostre entorn.

Un altre objectiu primordial del grup és la difusió dels nostres coneixements perquè la cultura musical del nostre entorn es mantinga viva, per a la qual cosa hem creat una Escola de Danses on acudixen les xiquets i xiquets dels nostres pobles per a aprendre i seguir amb la tradició dels balls.

El grup està obert a qualsevol persona que vullga aprendre d’eixa cultura popular i des de la creació del grup a dia de hui, s’ha vist incrementat en el nombre de socis, la qual cosa demostra que hi ha interés en la nostra activitat i això ens fa seguir amb el nostre objectiu.

L’activitat del grup es concentra actualment en l’aprenentatge, i per a això, i a banda de les classes setmanals que el professor Ferran Roig impartix en el nostre local, el grup acudix a quants esdeveniments és invitat, o a qualsevol acte del mateix caràcter de què tinguem coneixement.

Assistim regularment als danses de poblacions veïnes com Aldaia, Sueca, Náquera, Alzira, Alfafar, Paterna, Turís, Picanya, València, etc., i mantenim una estreta relació de col·laboració amb el grup d’Alfarp, amb el que actuem en els seus actes, així com ells ens recolzen amb la seua presència en els què nosaltres organitzem.

En les festes patronals de Montserrat i Real, participem en la celebració de les seues processons, i actualment estem preparant un espectacle, tant a Montserrat com en Real, en el qual el grup actuarà conjuntament amb la banda Juvenil de la SIUM de Montserrat, i amb la banda de Real, respectivament.

Durant el passat curs escolar, vam tindre el plaer d’impartir un taller d’iniciació en la Nostra Escola Comarcal de Picassent a xiquets d’entre 3 i 5 anys. Així matiex, el passat mes de Febrer organitzarem un acte per a un grup d’estudiants holandesos d’intercanvi amb l’IES de Montserrat, que va ser tot un èxit de participació.

Hem organitzat actes per a difondre la nostra activitat, tant a Montserrat com en Real, als quals ha acudit un gran nombre de persones interessades en el nostre folklore popular.

Som un grup actiu, inquiet i preocupat per mantindre la nostra cultura i tradicions vius, i eixe és el nostre major objectiu.