Grup De Ball De Torrent

Sede/Ciutat: Torrent/Valencia
Teléfon: 637126097
Web:

Després de l’interès manifest d’un reduït grup de xiques de Torrent per aprendre a ballar, i després de diverses indagacions entre amics i familiars, aconsegueixen un lloc cedit on naixerà, després d’uns anys d’aprendre, assajar i fer xicotetes actuacions, un grup de ball en la dècada dels anys 70.

Aquest grup format ja per homes i dones va realitzar des dels seus inicis actuacions per a la presentació de la Fallera Major de Torrent, per al Cant de l’Estoreta… i a poc a poc va incrementat el seu nombre d’afeccionats a aquesta tradició valenciana. Al mateix temps creix la rondalla amb més components, creixent així en l’apartat musical.

En 1982, a causa de la separació d’aquest grup de ball naixeran el Grup de Ball l’O i Dues del Llar Antonià i el Grup de Ball de Torrent.

El Grup de Ball de Torrent després d’aquesta separació segueix en la seua línia d’actuacions participant en presentacions de falles, festes de pobles veïns, etc.

Gràcies a l’afany de recerca de les tradicions i arrels culturals i per iniciativa de Josep Blanquer, investigador d’indumentària tradicional valenciana, el grup comença a donar xarrades i passades mostrant diferents models de vestit típic.

També canta per primera vegada la “Missa Valenciana”, creada per aquest Grup i que en l’actualitat continuen cantant en els actes que ho sol·liciten.

El grup ha participat en diversos festivals, tant organitzats per la Federació Valenciana com a nivell nacional i internacional, actuant en llocs tan diversos com Tavernes de la Valldigna, Huesca, Teruel, Murcia, Paris, Angers o Borgossessia.

Va iniciar també la tradició de fer-li la Dançà a la Verge dels Desemparats de Torrent en la popular “Baixá” que se celebra la vespra de la festivitat, acte que es continua realitzant avui dia; ha col·laborat en l’enregistrament de música valenciana i en la primera Missa en Llengua Valenciana en la Basílica de Sant Pere del Vaticà.

En l’actualitat participa en l’homenatge al “Granerer “, en la Dançà de la Verge dels Desemparats de Torrent, en la Processó dels “Sants Patrons” i en el cicle de “Balls al carrer” de Torrent.