COR POPULAR LO RAT PENAT

Sede/Ciutat: València/Valencia
Teléfon: 963228061
Web:

El Cor Popular del Rat Penat és una de les seccions de la degana de les Entitats Valencianes fundeu en 1878.

Ho va fundar a l’octubre de 1980 Rosa Bartual Oliver, la seua actual Presidenta.

La seua finalitat bàsica va ser i és la supervivència i difusió de la cançó popular valenciana, cançó en greu perill de desaparició en anar morint les persones que les cantaven.

Aquesta format per persones de totes les edats per a poder interpretar amb tota propietat les cançons del poble. Està compost per moltes seccions, entre les quals destaquen : cantants, rondalla, castanyoles, panderetes i teclat entre unes altres.
El Cor té un programa de 390 cançons. Aquest repertori aquesta format única i exclusivament per cançons populars de Castelló, València i alicante. Les cançons les canta tal com les han cantat des de sempre la gent dels nostres pobles, sense cap impostación ni elaboració acadèmica.

En les seues actuacions el Cor sol anar vestit amb el vestit tradicional valencià. En unes ocasions vas veure el ric vestit del segle XVIII, en unes altres el del segle XIX i en unes altres, no oficials, vas veure un digne uniforme.

Té gravats dos LP’s amb la col·laboració del Grup de Danses de l’Entitat : Arraïls (1982) ; diversos cassets i CDs:

Cançons Festives, Nadalenques, Mosaic, Missa Popular Valenciana, Cançó de Llüita, Explicar i Cantar, Cançons de Nadal, Dues misses valencianes, Corona Lirica a la Mare de Deu dels Desamparats, Cançons de Llar i de Treball, CAnts a la Pàtria, Cançons de Pasqua i Festa, Cançons de l’Horta i del Secà, El Conte de la Iaia, Fa 2000 anys, Cançons d’oficis, Simfonietta valenciana, Homenage a Valéncia, Cants en llengua valenciana, La cançó valenciana en els anys vint i Cançons falleres.

Trofeus: Tercer Premi del Certamen Internacional d’Havaneres de Torrevella (1986), “Chaine” de L’Ajuntament de Montreux (Suïssa, 1987), Medalla de l’Ajuntament d’Argentan (França), Medalla de l’Ajuntament de Vannes (França, 1991).

A més de pràcticament tota la geografia valenciana, el cor també ha actuat en altres parts de l’Estat : Albacete, Barcelona, Madrid, Valladolid, Palma de Mallorca, Toledo, Salamanca, Teatre Romano de Mèrida i Las Palmas de Gran Canaria, Basílica de Sant Pere (Roma, 1983), Teatre Wagneria de Bayreuth (Alemanya, 1987), Tori (Itàlia, 1986), Figueira dóna Foz (Portugal, 1988 i 1992), Munich (Alemanya, 1987), Paris, Libourne i Rennes (França, 1988. 1990 i 1991), Viena (Àustria, 1992), Frankenberg (Alemanya, 1994), Gran Arche de la Defense (París, 1995).

El Cor Popular del Rat Penat és membre fundador de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana.

Al llarg de tot l’any 2005, el Cor Popular va celebrar el seu 25 aniversari amb diversos actes i celebracions, realitzant-se un gran concert commemoratiu el 2 d’octubre en la Sala Iturbi del Palau de la Música de València, Igualment es va editar el llibre commemoratiu “La música del poble i el Cor Popular del Rat Penat 1980-2005”, que arreplega la seua història i trajectòria en la recuperació, promoció i difusió de la música popular Valenciana.

En reconeixement a la seua labor, el 5 d’octubre de 2006 l’alcaldessa de l’Excm. Ajuntament de València va fer lliurament de la Medalla d’Or de la Ciutat a la Presidenta i Fundadora del Cor Popular, Dª Rosa Bartual Oliver , per la seua aportació a la Música Popular Valenciana.