ASOCIACIÓN CANTARES VIEJOS DE REQUENA

Sede/Ciutat: Requena/Valencia
Teléfon:
Web:

L’Associació CANTARES VIEJOS  de Requena és una agrupació de músics, cantadores i bailadores que contínua amb la labor iniciada pel Grup d’Estudis Folklòrics Jaraiz fundat en 1975 en el llogaret de la Portera-Requena.
Ambdues agrupacions es van marcar la missió de reviure i conservar antics cants, melodies, balls i danses de la tradició oral de Requena i la seua Terra, interpretant-los en festes, romiatges i esdeveniments especials en les diferents localitats d’aquesta comarca i en ocasions fora d’ella.
Entre els cants tradicionals que reinterpreten i que van ser recopilats en la zona, estan els molt abundants del cicle nadalenc, també els romanços, els majos, jotes de ronda, de cercavila i de cinquens, diversos cants bailables, cants de beure vi, cants de lluïment i cants de treball.
De balls tradicionals de mestre o d’escola es conserven boleros, unes seguidilles i uns lanceros. Com a balls populars solts figuren en el seu repertori jotes, torrás, seguidilles, fandangos, carrasquillas i el pingajo. Dins dels balls populars anomenats agarrats reprodueixen polcas, masurques, chotis “blincaos”, “enredaeras” i l’anomenat ball del torero.
En el repertori de les danses rituals o de carrer compten amb la dansa ballada del caragol, la dansa nadalenca dels pastors, danses guerreres de moros i cristians i de la Verge de la Soterraña i les danses del carrer del Portalejo.
Aquestes dues agrupacions han produït dotze publicacions sonores amb música tradicional la Terra de Requena i del Valle d’Aiora. També han col·laborat alguns dels seus membres en publicacions d’aquest tipus i amb temes tradicionals del Racó d’Ademús, Regió muntanyenca de Conca, Regió muntanyenca del Turia, el Camp de Túria etc.