Agrupación Folklórica El Cremaller

Sede/Ciutat: Benicássim/Castellón
Teléfon: 666865029
Web:

L’Agrupació Folklorica. El Cremaller de Benicássim va nàixer a l’octubre l’any 1978 com una iniciativa d’un grup d’amics per a recuperar la dansa tipica de Benicássim. El Cemaller.
En l’actualitat està formada per unes 30 persones constituïdes en una secció de ball i una altra de rondalla. També compta amb un grup infantil i juvenil del que formen part uns 20 xiquets d’edats compreses entre 6 a 15 anys.
Les seues actuacions sempre estan acompanyades per la rondalla en els balls que ho requereixen i amb tabalet i dolçaina en les danses de carrer.
Entre els objectius fonamentals marcats pel Cremaller destaca la recuperació i difusió dels balls tradicionals valencians i tot el fenomeno que embolica( indumentària, música, costums, etc) especialment referit als segles XVIII i XIX. Per a portar a acabe aquesta finalitat organitzem mostres d’indumentària, mostres de balls, trobades culturals i intercanvis amb altres grups folkloricos.
Des de la seua fundació ha realitzat nombroses actuacions a Benicássim, i ha col·laborat en les festes populars, així com també ha participat en les celebracions d’altres poblacions de la província de Castelló, entre les quals cal destacar la participació al pregó de les Festes de la Magdalena de Castelló, sempre acompanyades pel seu element més caracteristico. El cremaller.
Els Integrants del Cremaller ha recorregut tot el país valencià i han visitat moltes poblacions de la resta de l’estat espanyol, en les quals han mostrat la nostra forma d’entendre la cultura respectant la tradició que se’ns ha transmès.
Àdhuc que el Cremaller es Formá al mes d’octubre de l’any 1978, va actuar per primera vegada en les festes de Sant Antonio Abat de gener de 1979, i graicas al bon acolliment dels veïns de Benicássim al nostre poble, est va a seguir treballant i ampliant el seu repertori.
Any 1982 va fer la seua primera eixida fora de la població de Benicássim i viatja per primera vegada a l’estranger, va ser al pais veí França, concretament a la ciutat de Evereux, per participar en un festival folklorico convidats per l’ajuntament d’aqueixa ciutat. A més del Cremaller també actuaven grups de vuit paises europeus.
L’any 1983 el grup torna a ser convidat per a visitar Evreux, en el festival organitzat amb motiu de les seues festes locals, però en aquesta ocasió actuá amb grups de sis paises europeus i dos de diferents regions de França.
L’any 1984 el Cremaller rep a la banda de música de Sant Valentí denominada Musirvereing Stryr Püch Ag. Aquesta agrupació participá al festival les bandes de música a les festes de Sant Tomás. Al mes de novembre del mateix any 1984 el Cremaller realitza una gira Centreuropea.
De l’any 1990 podem destacar l’anada fins a la ciutat de alcoi per a participar en la setmana dels Barris.
Al setembre de 1992 ens visita de nou la banda de música austríaca “Stadmusikkapelle Eisenerz” I del 23 de setembre a l’1 d’octubre viatgem a Ostambul (Turquia) convidats per Ahmet Saglik cap del grup folklòric “Hasad Halkoyunlari Arastirma Sergileme Anaddu Dernesi”.
El viatge a Suècia de juni de 1993 ha sigut un dels desplaçaments més importants que ha tingut el plaure de realitzar la nostra agrupació. En aquesta ocasió convidats pel grup “Urshults Bygdegilles Barnag Dansar Till Spelmansmusik” per participar un festival internacional amb grups danzantes, bolivians, uruguaians i suecs. Els esdeveniments com el Carnestoltes de Lunnabacken, el 50 aniversari del Grup folklorico de Vaxjo, el Festival en solidaritat amb els pobles arabes i el Carnestoltes de Arby foren marc ineludible de les nostres actuacions. El 20 de setembre de 1993 commemoren el nostre XV aniversari, amb la confecció d’un llibre que arreplega la nostra trajectòria fins a aqueix moment. I el 9 d’octubre assistim a la IX mostra de música i ball tradicional de Safareig de les Torres.
A l’abril de 1994 cal destacar la participació els actes de inaguración del Teatre Municipal de Benicássim. El 13 de maig de 1995 actuem al XII Festival de Danses de l’Antiga Corona d’Aragó. Així com també el 14 de maig fem un homenage a la Unió Musical Santa Cecília, per a la commemoració oficial del seu centenari, juntament amb altres agrupacions locals.
Del 12 al 15 d’agost la ciutat de Jumella(Múrcia)ens va acollir en el seu Festival Folklorico Nacional de Jumella.
El 27 de setembre de 1998 organitzem la primera Mostra infantil de Dansa, on comptarem amb la presència de diferents seccions infantils d’agrupacions, destacant la participació del nostre infantil. Del 25 al 28 de febrer de 1999 participem en el Carnestoltes de Evian els Bains (França) poble hermandado amb Benicássim.
Durant els anys següents hem estat col·laborant amb el nostre poble per organitzar les festes patronals i hem participat en festivals com el d’Anglés a Girona any 2000.
Però, sens dubte, l’any 2003 va ser el més important del grup al commemorar el 25 aniversari.
Al juny del 2004 tornem al poble de Evian els Bains (França) per participar a un festival de Vaixells antics. I fins ara hem viatjat per españa (Madrid, Terol, Tarragona….)