A.C. EL TORRELLÓ D’ALMASSORA

Sede/Ciutat: Almassora/Castellón
Teléfon: 601451711
Web:

L’Associació Cultural El Torrelló naix des del grup d’adults de l’escola municipal de dansa tradicional d’Almassora.

Les participants d’aquesta activitat, tot dones, venien interessant-se per aprendre i recuperar els balls tradicionals de la nostra terra.

Gràcies a la professora de dansa i preguntant als més majors, es va saber de l’existència del ball de plaça d’Almassora. Així que, a principis de l’any 2010, es comença a crear l’Associació per a poder recuperar aquest ball.

Al novembre de 2010, es va organitzar, ja com a Associació, la primera trobada de balls tradicionals, on es va convidar a diferents grups de la nostra província i es va presentar a tota Almassora el primer esbós del ball de plaça.

Després de la I Trobada de Dansa Tradicional, el Torrelló va tindre la idea de recuperar uns personatges quasi imprescindibles a les festes de les nostres comarques: els nanos, que havien desaparegut de moltes poblacions arran de la Reial ordre de 21 de juny de 1780. Avui en dia se’n tenen 4, una parella de Llauradors, Llorenç i Quiterieta, i una parella de Moros, Benafelí i Malafa, així com una Panderoleta, en honor al tren que ens ha acompanyat en la història d’Almassora.

El Grup de Dansa del Torrelló, han actuat en moltes poblacions de la Província de Castelló, com Cinctorres, La Todolella i Aín, entre altres. En la població d’Almassora solen sortir al Pregó de la setmana de festes, presentació de la reina i dames i en la festivitat del 9 d’Octubre.

L’any 2017 la Rondalla Margemitger d’Almassora ens va sorprendre en una actuació amb la presentació de la cançó de la Jota de Quintos d’Almassora, jota que va néixer d’un vell llibre de partitures i d’una copleta i una tornada que anava pel cap d’una membre de la rondalla.

L’any 2020 es va poder presentar a tot el poble el ball de la Jota de Quintos d’Almassora just abans del confinament de la Covid-19.
En aquests moment, aquesta Jota ja és un ball més del nostre repertori i ara s’estan emprenent diferents activitats per a la difusió d’aquest.