GRUP DE DANSES D’ALCALÀ DE XIVERT

Sede/Ciudad: Alcalà de Xivert/Castellón
Teléfono: 627567545
Web:

El Grup de danses Lo Cirilo d’Alcalà de Xivert, tal i com el coneixem actualment, fou fundat la tardor de l’any 1994. Començà a partir d’un grup de xiquets i xiquetes amb ganes d’aprendre a ballar els balls del poble i gràcies a la voluntat d’ensenyar de 2 antigues membres d’un anterior grup ja desaparegut en aquell temps.

A més del grup propiament dit, l’any 2002 es va crear l’escola de danses on xiquets i xiquetes a partir dels 4 anys poden anar a aprendre els nostres balls, ensenyats per membres del grup. Actualment l’escola, formada per 30 xiquets i xiquetes, s’organitza en 3 grups segons l’edat i aptituds. Fa uns anys es va crear l’escola d’adults on homes i dones d’entre 35 i 60 anys aprenen amb il·lusió i esforç els balls que membres del grup els ensenyen amb tanta dedicació. L’escola de danses juntament amb el grup d’adults, contribueixen al manteniment i a la millora del Grup de danses Lo Cirilo amb la incorporació progressiva dels alumnes que han assolit els coneixements suficients, al grup oficial.

Una altra de les parts del grup són els Dolçainers i Tabaleters Lo Xular, associació local directament vinculada amb el grup de danses i que participa en totes i cadascuna de les actuacions, aplecs i trobades on hi participem, oferint-nos la interpretació en directe de la major part de les peces que ballem.

Poc a poc el grup ha anat creixent en repertori, ja que s’ha anat ampliant amb balls de pobles veïns i d’altres de la comarca, de la província de Castelló i de tot el País Valencià; i en membres, arribant a ser una de les associcions locals amb més intregrants i més actives, formada actualment per uns 80 integrants.

2.- Justificació

La finalitat que persegueix aquest grup és la de fomentar la recuperació i el manteniment de les cançons i balls tradicionals, sobretot els del nostre poble, però també d’arreu de la nostra comunitat. Tanmateix realitza una tasca de conservació i mostra de la indumentària del País Valencià del segle XVIII. En aquest aspecte es procura exhibir tant la indumentària de feina com la de mudar en totes les seues variants, així com utilitzar per a la seua confecció diferents teixits i estampacions basades en estudis de peces originals.

A més, el Grup de danses Lo Cirilo realitza una important tasca de socialització, ja que, les edats dels membres del nostre grup van des dels 4 fins vora els 60 anys. Amb la realització d’assajos, actuacions, aplecs i trobades, no només s’estableixen relacions entre els membres del grup i les seues famílies, si no que s’aconsegueix la cohesió de tot el poble amb la seua colaboració.

Per acabar, també és important remarcar la participació del Grup de Danses en actes benèfics i amb finalitats solidàries, sempre que se li ha proposat com per exemple amb Mans Unides, Creu Roja o l’AECC.

3.- Activitats

La major part de les nostres actuacions es duen a terme al nostre poble, Alcalà de Xivert – Alcossebre, emmarcades en diferents activitats culturals i festives al llarg de l’any com per exemple la processó de Sant Antoni, el dia de la dona treballadora, la processó de la Mare de Déu dels Desemparats, la processó de Sant Isidre, les actuacions estivals a Alcossebre, el Pregó i la Nit de Danses de les Festes Patronals, l’actuació de les Festes de Setembre a Alcossebre, el 9 d’octubre, etc.

A més, el grup ha organitzat i participat en aplecs i trobades infantils i d’adults, tant a Alcalà com a altres pobles com Benicarló, Torreblanca, Benlloch, Castelló (Pregó de les Festes de la Magdalena), Forcall, Vilanova d’Alcolea, Orpesa, Benicàssim, Vila- real, Betxí, Sagunt, Burjassot…

També hem mostrat els nostres balls i indumentària en altres punts de la geografia espanyola, mitjançant intercanvis amb grups de danses, com Menorca, Llodio, Burgos i Lerma, així com amb grups de l’estranger a la República Txeca, Romania i França.

4.- Conclusió

El Grup de Danses d’Alcalà, amb més de 20 anys d’història, realitza una important tasca cultural i social al poble d’Alcalà de Xivert – Alcossebre, amb dedicació, ganes d’aprendre i estima per la nostra cultura i tradicions. Durant aquest temps, lluny de disminuir les ganes posades en aquest projecte, han augmentat les persones implicades i el compromís de tots els membres de recuperar, mantenir i mostrar a tota la societat el bé més important d’un poble, la cultura.